mandag 12. desember 2011

En helg med julebakst..

Rosettbakkels til avkjøling


Denne helgen har vært preget av juletradisjoner.
Lørdag var det bakedag med Mormor.
Da ble det "sjakkruter" og "Idas snadderkaker".
Julekakene jeg forbinder mest med julen hos Mormor. 

Mormor baker dem alltid, og det blir ikke ordentlig jul uten.
Under oppskriften i kokeboka mi har mormor skrevet at hun et år ikke hadde bakt snadderkakene og at jeg hadde blitt veldig skuffet. Men det var jo et par dager igjen til julaften, så hun rakk redde julen med en porsjon allikevel. 
"Det er mormora si det!"

Jeg synes det er morsomt å få være med på å bake dem i år
Selv om jeg har fått oppskriftene i kokeboka mi blir det liksom ikke det samme. Mormor har jo noen små tips og triks som hun ikke har skrevet ned. 
Etterbaksten var ferdig var det tid for kaffekos. En tradisjon hos Mormor&Beste.
Kaffen og kakene smaker alltid mye bedre når de blir servert på brett.
..merkelig det der.. 

Søndag var det nok en gang tid for bakedag. 
Denne gangen med Bestemor og Svigermor, og det var rosettbakkels og lutefisk på menyen. Sistnevte riktignok til middag og ikke i kakeboksen. 
Dypp det glovarme jernet i røra, pass på å ikke få røre over kanten.

Rosettbakkels er det ikke så mange som lager lenger, i allefall ikke som jeg vet om. 
Bestemor og jeg (og et av mine søskenbarn), startet opp med det for noen år siden. Bestemor hadde jernet liggendes hjemme.
Egentlig litt rart i grunn, siden hun holdt på å hive det i søppla den gangen hun selv prøvde å lage dem.  

Rosettbakkels
  • 1 liter h-melk
  • 400 gram hvetemel
  • 3 egg
  • 240 gram sukker
Bland sammen melk og hvetemel, og pisk sammen egg og sukker i en annen bolle.
Deretter blander du de to sammen. La det svelle i minst 30 minutter.
Mens du venter kan du smelte smulten og forvarme jernet. 
Vi brukte 190 grader på frityrkokeren, men det går an i gryte også. 
Dypp jernet i røra og pass på at det ikke kommer røre over kanten, 
da får du ikke løsnet kakene når de er ferdige. 
Når kakene er lysebrune er de ferdige. 


Kakene stekes i smult, her i frityrkoker. Lettere å justere temperaturen.
Når man har funnet frem til riktig blanding og teknikk er det ikke så veldig vanskelig. Men man må være tålmodig for det tar lang tid. Når kakene er lysebrune er de ferdige. Løsnes forsiktig med en gaffel og legges på tørkepapir for at fettet kan renne av.
Det fine med disse kakene er at de er så sprø og gode. 
Når du får gjester kan du varme rosettbakkelsen litt i stekeovnen, da blir de som nystekte. Sikt litt melis over og server gjerne med litt krem eller iskrem ved siden av. 

Helgen ble avsluttet med et herlig måltid lutefisk. 
Bestemor ble invitert på middag mot at ho lagde den selv. Hihi.. 
Jeg har aldri lagd lutefisk og håpet var å lære noen triks.
De sier jo at det er så vanskelig, men det er vel alt når man ikke kan det.. 

Neste gang skal jeg prøve meg på lutefisk selv.. 
..enda godt jeg spiste så mye i går at det blir en stund til neste gang..


2 kommentarer:

  1. Koselig da:)) Hils mormor.
    Mona

    SvarSlett
  2. Stas å bake med bestemor kan jeg tenke meg ;-) Rosettbakkels har jeg faktisk aldri hørt om før, men kan tenke meg de er veldig gode. Og SÅ flotte bilder du har tatt for lokalavisen, det bordet var jo bare så fint ;) Kjempeflink er du! Ønsker deg en nydelig dag. Klemmer fra Cecilie

    SvarSlett

Takk for at du legger igjen et lite spor :)