onsdag 18. november 2009

Sov i ro og god natt...

Du ligger og vrir deg i sengen. Klokka tikker. Fra den ene stillingen til den andre. Du får ikke sove. Det er for varmt, av med dyna, nei nå ble det for kaldt. Varmt, kaldt, varmt igjen... Du titter på klokka, teller timene.
Faen, det er ikke lenge til den ringer. Du får ikke sove... Du vet du skal opp igjen med en gang du såvidt har nådd drømmeland.. Helsike, skulle ikke tatt den siste koppen med kaffe tenker du.. Vrir deg i sengen igjen. Ingenting er behagelig. Klarer ikke ligge stille. Irriterer deg over alle lydene som kommer når alt blir stille. Hvorfor kan jeg ikke bare sovne tenker du.. Det blir en lang dag. Gleder deg til du kan legge deg når du kommer hjem igjen.
Da ringer klokka
. Det er morgen.

Noen ganger er det skikkelig vanskelig å få sovet. Jeg vet ikke om noe som er mer irriterende enn det. Det dummeste man kan gjøre er å telle timene til man skal stå opp, men hvordan kan man la være? Man liksom titte på klokka, regne ut hvor lang tid det er til den skal ringe. Tenker at nå MÅ jeg sove ellers blir jeg trøtt i morgen.
Jeg har prøvd det meste
. Spise før jeg legger meg, ikke spise før jeg legger meg, dusje, skifte på sengen, lese, høre på musikk, spise en banan... Jeg har til og med prøvd å telle sauer, men noen ganger er det ingenting som hjelper. I dag er en slik dag. Eller det er en slik natt. Riktignok har jeg fri i morgen, men irriterende er det allikevel. Nå er spørsmålet, skal jeg sove? Sovner jeg nå så sover jeg vel hele dagen. Skal jeg bare blåse i det? Får jeg med meg det jeg leser på til eksamen i morgen da tro? Jeg er usikker..Jeg merker det på kvelden. Er hodet fullt av tanker, det være seg gode eller onde, kreative eller kjedelig, vet jeg at jeg ikke får sove. Da må man rense hode, selv om det ikke er den enkleste saken i verden. Jeg er noen ganger litt for kreativ, og da må jeg bare stå opp og tegne ned det jeg tenker på. Noen ganger er jeg ikke kreativ i det hele tatt, men jeg får ikke sove allikevel. Det er ikke noen fasit på når jeg får sove eller ei, og jeg har ikke noe svar på hva jeg skal gjøre for å få sove heller. I dag var en slik dag. Det fantes bare ingen gode stillinger å sove i. Jeg har prøvd å telle sauer. Ja, det hørte man jo alltid om som liten.


"Tell sauer, da sovner du til slutt!".

Ehh, har du noen gang prøvd å telle dem? Jeg starter så fint, ser den første sauen komme løpende i full fart for å hoppe over gjerdet. Den kommer seg fint over, også den neste og sauen etter der igjen. Men så skjer det noe, den fjerde sauen snubler oppe i lia og ramler nedover som en stor, hvit og myk snøball. Den femte sauen rekker ikke å stanse, den snubler i den fjerde. Den sjette like så. Det blir et evig kaos. Sauen har mange rare uttrykk, de skjønner ingenting. Alt de skulle var å hoppe over gjerdet, men det ligger en stor, hvit klump i veien. Stablet oppå hverandre, sau på sau, som et stort tårn av bomullsdotter. Da får man ikke sove. Da ler man isteden og fantasien løper løpsk.

Jeg prøvde å telle kuer isteden. Jeg tenkte at de liker jeg jo ikke, så dem må da for pokker klare å hoppe over gjerdet slik at jeg blir trøtt og får sove. Har du noen gang sett en ku hoppe over et gjerde? Nei, ikke jeg heller. Jeg tror det er for tunge, hvertfall kommer de seg ikke over gjerdet når jeg prøver å telle dem. De står der bare og glaner dumt på det dumme gjerdet. Et gjerde av piggtrå og planker, såklart vil man ikke hoppe over dem.
Vi har vel alle hørt vitsen om oksen Teoball, han som så gjerne skulle på andre siden av gjerdet for å besøke den vakre kua med de store jura. (Hvis en ku kan være vakker, så var i alle fall denne slik.) Han tok sats og hoppet over gjerdet, og kua sa "åhh,Teoball", hvorpå oksen svarte "Nei nå kan du bare kalle meg Teo, for resten henger igjen på gjerdet!"

Det er klart at kuer ikke kan hoppe over gjerder.
Så lure er dem
bare ikke.


Og når man først er inne på dette med gjerder og ting som skal hoppe over dem kan man jo likesågodt fortsette. Kråkeslottet vårt ligger vegg i vegg med et stort bakeri hvor det arbeides nesten hele natten. Det dundrer og bråker, men man blir da vant til det. Det eneste man ikke blir vant til er den gode lukten av nystekt gjærbakst. Det er forferdelig når man kjenner den deilige lukten midt i natten, frister ikke veldig med et tørt knekkebrød da. Men sulten blir man allikevel. Jeg tenkte at man kan jo bytte ut sauene med brød, det har vi jo nok av her. De lager jo ikke rare grimaser og snubler i vei så bein og ull flagrer om hverandre. Istedenfor bæææ så blir det brøøøøøø.... Ja, det kan funke. Men brød har jo ikke bein, så da kan de ikke hoppe heller, derfor går det ikke an å telle dem.Hva skal man gjøre for å få sove? Jeg gir snart opp.. Jeg fikk et tips om å tenke på alle stedsnavn jeg kunne på bokstaven A, så fortsette på B og så videre.. Men når vet man at man har ramset opp absolutt alle man kan på A? Når skal man liksom gå videre til B? Jeg prøvde. Jeg tenkte at klarer jeg to så får det være bra. Men det er jaggu mange rare navn. Jeg kom til bokstaven D. Jeg kunne bare komme på Danmark.. Er det virkelig ingen flere steder på D, og er det virkelig noe som heter Apeland? Det gjorde meg egentlig bare mer forvirra. Skal man holde seg bare til Norge eller er hele verden med? Kan man finne på ting når man sitter fast? Hva om man sier et sted som ikke er på riktig da? Er det lov? Hvem kontrollerer at man har riktig kunnskap for eksempel? Nei, dette ga jeg opp... Jeg fikk enda et tips, jeg siterer: "Pønsk ut følgende når du ikke får sove: Hvordan ta livet av kongefamilien og komme unna med det"

Skal DET liksom få en til å sove godt om natta?
Hva med sov godt og drøm søtt?
Man må da være passe gal
hvis å planlegge mord er en søt drøm...

Jeg vet ikke hvordan jeg skal få sove. Ikke er jeg trøtt, selv om jeg egentlig er det. Jeg har vært oppe i altfor mange timer. Sover jeg ikke nå så blir jeg våken i enda flere timer. Det er ikke bra har jeg hørt. Men hva gjør man da? Legger seg ned i mørket og håper at Jon Blund tar seg en tur? Ja, jeg vet at det ikke er noe sjakktrekk å skru på pc'n når man ikke får sove, men man blir da lei når man har ligget og vridd seg i snart seks timer. Da kan man like så godt være våken og håpe at skolebøkene klarer å kalle frem en liten lur. Det er en ting som sjeldent slår feil. Men det er da så mye annet rart man kan tenke på. Hva skal man gjøre, hva må man gjøre, må man gjøre det nå? Haster det, kan det vente? Hva skal jeg gi til folk til jul? Hva skal jeg ha til middag i morgen? Ja, jeg burde nok tatt frem skolebøkene for mange timer siden, men det skal da litt mer til enn en time med sauer, kuer og andre rariteter til før jeg velger det alternativet. En søt drøm er alltid å foretrekke fremfor eksamenslesingen.

Så kjære deg,
hvem du nå enn er,
kan jeg få noen sove-godt-og-raskt-tips?
Kanskje jeg får sove til kvelden?

5 kommentarer:

 1. Skriv ned alt du tenker på:) så legger du deg ned å fokuserer på og kjenner etter at armen slapper av... beine osv. til slutt kjenner du hele kroppen som viler på madrassen... prøv det:P hilsen søskenbarnet ditt

  SvarSlett
 2. Har noen meditasjons/avslappinggreier du kan prøve.. kanskje lære deg noen pusteteknikker?
  Forøvrig skriver du kjempebra! Men ikke bruk natta til å skrive :D
  Bamseklem!

  SvarSlett
 3. Jeg drikker melk jeg, men kan ikke si jeg har merket noen særlig forbedring! Blir vel det samme som med bananen!

  SvarSlett
 4. Takk for tips! Håper at nattesøvnen kommer krypende tilbake etter eksamenstiden er over :)

  SvarSlett
 5. Hei du! Veldig fin blogg, morsomt, interessant og godt skrevet!! Fortsett sånn, du er kjempeflink!! :)
  - Håkon

  www.klikk.no/helse/allmenn/article472374.ece <- god artikkel om søvnproblemer ;)

  SvarSlett

Takk for at du legger igjen et lite spor :)